Viktige hjelpemidler

Selv erfarne friluftsfolk må passe på at de husker nødvendige forberedelser før de legger ut på tur i skog eller til sjøs. Det man trenger og ha med seg i sekken varierer etter hvor i landet man befinner seg, og etter årstiden. Høsten er årstiden hvor det aller meste av jakt foregår, mens fiske kan foregå så å si året rundt.

Skiftende vær og uforutsette situasjoner

Norske værforhold er ikke alltid forutsigbare, og noen høster kan være som en vakker sensommer, med sol og varme. Andre år kommer snøen tidlig. Derfor er det ingen som kommer seg vekk fra å tenke over utstyr som kan være nødvendig i alle mulige situasjoner som man kan komme utfor ute i naturen. Man må også være godt forberedt på alle typer vær og temperaturer. Selv om du føler at du er veldig erfaren, skal det ikke mye mer enn en tilfeldighet eller ordentlig uflaks før man trenger og hjelpe seg selv eller be om hjelp av andre. I slike tilfeller er en mobiltelefon med dekning det som redder en, og derfor må man under hele turen sørge for at telefonen ikke blir våt. Dette er naturligvis minst like viktig for de som drar på sjøen for fangst. En god mobilholder som beskytter mot støt fra fall og fuktighet er nødvendig, selv om du planlegger en kort tur. Det kan være lurt å skaffe seg en mobilholder med deksel som dekker hele mobilen, slik at ingen fuktighet trenger inn. Tenk også over at batteriet bør vare helt til du kommer hjem. De fleste jegere drar ut på turer i grupper, noe som er nødvendig når man skal ta storvilt som rein og elg. Under rypejakta drar derimot de fleste ut alene, ofte i selskap av en hund. Selv om en slik jakt ofte foregår nærmere hjemmet for mange, er det like viktig å være forberedt på plutselig uvær og uheldige situasjoner. Mobiltelefon med batteri og førstehjelpsskrin må med i sekken.

Årets sesong

I år begynner rypejakta den 25. september og varer fram til 31. oktober. For andre fuglearter gjelder forskjellige regler og datoer etter fylket. For fuglearter som er uønsket i norsk fauna, som kanadagåsen, gjelder lengre jakttider og større områder. For denne fuglen varer jaktsesongen helt fra andre uka i august til lille julaften. Alle jegere vet godt at områder hvor jakt er tillatt kan forandres fra sesong til sesong, ettersom naturforhold og dyrearters antall og revir varierer. I noen fylker er dessuten visse arter fredet, mens i andre er de ikke. Dette gjelder for blant annet heilo som det gis tillatelse til å jakte på i alle fylker unntatt Rogaland. Fyll sekken med god mat, en ordentlig mobilholder til nødstilfeller og et førstehjelpsskrin. God jakt!