Jakthytter

Jaktsesongen 2019 er like rundt hjørnet. Jegere rundt omkring i Norge planlegger allerede nå turer ut i skog og mark, alene eller med jaktkamerater. Tiden flyr, spesielt på sommeren, og man må finne fram utstyret som har ligget trygt i boder og garasjer. Kanskje trenger man å oppgradere klær, og tenke på hva man skulle ønske man hadde tatt med seg i fjor som man ikke gjorde. Helst skal man ha med seg så lite som mulig under selve jakten, men noe utstyr er nødvendig. Mobiltelefon, fløyter og førstehjelpsutstyr er grunnleggende. Hvis man skal på en lengre tur, drar man vekk fra hjemstedet og overnatter på en hytte.

Man kan leie hytter av private eller organisasjoner, og dette er noe mange velger hvis det er rypejakt man har i tankene. For storviltjegere er mulighetene kanskje ikke færre, men annerledes. Det kritiske punktet er å frakte dyret raskt ned igjen for ordentlig håndtering av kjøttet. De erfarne jegerne som jakter i grupper, jaktlag eller vennegrupper, har gjerne leid en hytte med rett beliggenhet og mulighet for behandling og oppbevaring.

En hytte for et slikt formål kan være mye forskjellig. En liten jaktstue har ofte plass til bare et par personer, og kan være nokså enkelt utstyrt. Noen vil ha en morsom tur som er en blanding av jakt og langhelg med kamerater. Da kan man leie en hytte med plass og komfort, slik at man sammen kan hygge seg etter en vellykket jakt. Det beste er å tilberede byttet og feire enda en vellykket jaktsesong!

Hvis man verken har egen hytte eller kjenner noen man kan leie av, er det en smal sak å få tak i en. For de som allerede har en tomt i et egnet område, kan man selv bygge eller få bygget en hyggelig og varmende hytte uten de store kostnadene. Det er uvurderlig å komme inn under tak og få varmet seg ved peisen etter en fuktig høstdag ute i marka. Hvis man er praktisk anlagt og liker snekring, kan man selv kjøpe materialer fra byggmax og studere byggplaner for slike enkle konstruksjoner. Det er også et morsomt prosjekt å gjøre sammen med jaktkameratene.

Det kan gjøres svært enkelt, eller mer komplekst hvis man ønsker flere rom og installasjoner. Den letteste varianten er en stue med tregulv som er murt fast på steinete underlag. Det er en sjarm over gammeldagse og enkle stuer kun utstyrt med kaffekoker og en vedovn. Solcellepanel er også enkelt å installere, og prisene er mye lavere enn de en gang var. Foreslår man bygging av en hytte til ens jaktkamerater, vil man kunne ha et hyggelig felles prosjekt som alle blir svært glade for når høsten kommer og man lengter etter en varm kaffekopp etter flere timer ute.